Polędwiczki wieprzowe – mięso, po które warto sięgać regularnie
Polędwiczki wieprzowe to jedne z najcenniejszych rodzajów mięs, po które warto sięgać regularnie. Posiadają wiele zalet, wśród których warto wymienić m. in. niską kaloryczność, małą zawartość tłuszczu oraz spore ilości cennego białka. Polędwiczki wieprzowe są szczególnie polecane osobom na diecie, sportowcom oraz ludziom aktywnym fizycznie. Możemy je także wykorzystać jako bazę wielu dań, w tym przygotować z nich smakowite polędwiczki z suszonymi pomidorami.
Polędwiczki wieprzowe i ich właściwości – dlaczego warto po nie sięgnąć?
Wieprzowina jako mięso nie cieszy się zbyt dobrą sławą. Jest z reguły uznawana za mięso tłuste oraz kaloryczne. Właściwości wieprzowiny w dużej mierze zależą jednak od jej części, spośród których polędwiczki są uznawane za jedne z najlepszych. Polędwiczki wieprzowe są nie tylko doskonałe w smaku, ale także dostarczają organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Ich zaletą jest także niskokaloryczność – w 100 g polędwiczek znajduje się bowiem zaledwie 110 kcal oraz 3 g tłuszczu, co czyni z nich świetny pomysł na obiad dla osób na diecie oraz dbających o zgrabną sylwetkę.
Niewątpliwą zaletą polędwiczek wieprzowych jest także ich znakomity smak, który doceniają zarówno osoby dorosłe, jak i dzieci. Dania przygotowane na ich bazie są delikatne w smaku oraz mogą zostać doprawione wedle indywidualnego gustu i preferencji. Jedną z potraw, które można przygotować na bazie tego zdrowego i pożywnego mięsa, są polędwiczki z suszonymi pomidorami – stosunkowo proste i mało wymagające pod względem czasowym danie, które świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad.
Przepis na polędwiczki z suszonymi pomidorami – jak je przygotować?
Polędwiczki z suszonymi pomidorami to smakowite mięsno-warzywne roladki, które zachwycają nie tylko swoim znakomitym smakiem, ale także doskonale prezentują się na talerzu. Do ich przygotowania potrzebujemy ok. 500 g polędwiczek wieprzowych, 150 g suszonych pomidorów, 150 g szynki serrano lub boczku, 120 g sera mozzarella, kilku listków świeżej bazylii, 2 ząbków czosnku, oliwy z oliwek oraz soli i pieprzu do smaku. Przydatnym dodatkiem będzie także sos czosnkowo-cebulowy, który możemy kupić gotowy lub przygotować go oddzielnie. Danie jest stosunkowo proste i mało wymagające w przygotowaniu, a na jego realizację poświęcimy ok. pół godziny.
W pierwszej kolejności suszone pomidory i mozzarellę kroimy w plastry, a czosnek siekamy w kostkę. Polędwiczki wieprzowe kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm każdy, rozbijamy je i doprawiamy solą oraz pieprzem. Na większej desce do krojenia układamy plastry szynki serrano lub boczku, a na nich polędwiczki tak, aby poszczególne plastry lekko na siebie zachodziły. Na każdym plastrze polędwiczki kładziemy po plasterku mozzarelli, suszonym pomidorze oraz listku świeżej bazylii. Po wierzchu posypujemy niewielką ilością czosnku. Zwijamy całość w roladę, którą układamy w naczyniu żaroodpornym. Po wierzchu polewamy gotowym sosem czosnkowo-cebulowym. Zapiekamy przez ok. 15-20 min. w temperaturze 200°C aż polędwiczki z suszonymi pomidorami delikatnie się zarumienią.