Por – właściwości zdrowotne i propozycja zastosowania w kuchni

Por to dobrze znane warzywo, które posiada bardzo szerokie zastosowanie. Nadaje gotowym daniom ciekawego smaku i aromatu oraz doskonale sprawdza się jako dodatek do wielu potraw. Po pora warto sięgać nie tylko ze względów smakowych – jest to bowiem warzywo, które powinniśmy doceniać także za właściwości zdrowotne. Czym na tle innych warzyw wyróżnia się zielony por?

Właściwości zdrowotne pora, które warto znać

Por jest warzywem znanym oraz uprawnianym już od czasów starożytnych. Sięgali po niego Rzymianie, Grecy oraz Egipcjanie, ale największą popularność zyskało dzięki kuchni włoskiej, w której jest bardzo chętnie wykorzystywane. Por słynie ze swojego charakterystycznego smaku i aromatu, który pozwala nadać daniom lepszych walorów kulinarnych. Jego biała część jest delikatniejsza w smaku, natomiast zielona bardziej intensywna.

Por jest warzywem bogatym w żelazo, przez co jego spożywanie jest szczególnie polecane osobom cierpiącym na anemię. Ponadto, jego cenne właściwości docenią także ludzie z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi, który por w naturalny sposób reguluje. Por jest ceniony także za swoje właściwości antyseptyczne i odtruwające, gdyż pomaga w usuwaniu toksyn i eliminowaniu zatruć pokarmowych. Szczególnie warto po niego sięgnąć także podczas przeziębienia, gdyż por łagodzi kaszel oraz dodatkowo chroni organizm przed nawrotem infekcji.

Pomimo wielu cennych właściwości por nie jest warzywem polecanym dla każdego. Przede wszystkim nie powinny po niego sięgać kobiety w ciąży, gdyż warzywo to może powodować zgagę oraz wzdęcia. Warto go uniknąć także w czasie laktacji, gdyż por może zmieniać smak mleka i zniechęcić dziecko do ssania piersi. Dzieci powinny sięgać po niego w niewielkich ilościach po ukończeniu 3. roku życia.

Por – właściwości zdrowotne i propozycja zastosowania w kuchni

Por i jego zastosowanie w kuchni. Przepis na aromatycznego kurczaka w porach

Por to niskokaloryczne warzywo, które docenią osoby na diecie odchudzającej. Jego niski indeks glikemiczny sprawia, że mogą po niego bez obaw sięgać także cukrzycy. Por posiada bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Na jego bazie można przygotowywać surówki, dodawać go do zup, makaronów, zapiekanek oraz sosów. Por jest także w stanie zastąpić cebulę, gdyż posiada nieco zbliżony do niej smak.

Ciekawym pomysłem na wykorzystanie tego warzywa w kuchni jest kurczak w porach. Jest to łatwe w przygotowaniu danie, które wyróżnia się ciekawym smakiem oraz pozwala skorzystać ze wszystkich cennych właściwości zdrowotnych pora. Do jego przygotowania potrzebujemy: 200 g filetu z piersi kurczaka, 300 g pora, 200 ml śmietany 30%, po 1 łyżeczce słodkiej papryki i tymianku, 2 łyżek oleju oraz szczypty soli i pieprzu.

W pierwszej kolejności przyprawiamy mięso i skrapiamy je odrobiną oleju. Podsmażamy filet na patelni aż się zarumieni. Następnie kroimy go na podłużne fragmenty i odstawiamy. Odcinamy liście z pora, a pozostałą część kroimy na plasterki, które płuczemy pod zimną wodą. Po odsączeniu wody przekładamy por na patelnię i smażymy przez ok. 10 min. Do podsmażonego pora dolewamy śmietanę, solimy i smażymy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Po usmażeniu dokładamy do pora uprzednio przygotowany filet z kurczaka, mieszamy i kurczak w porach jest gotowy do podania.