Jak rozpoznać dobre sushi?

Od kilku dobrych lat sushi cieszy się w Polsce dużą popularnością. Początkowo ceny tej potrawy były bardzo wysokie, co miało niewątpliwie związek z dużym kosztem nabycia składników potrzebnych do jej przygotowania, przez co uchodziło za danie niejako luksusowe. Jednak na przestrzeni ostatnich lat sytuacja uległa sporej zmianie i dzisiaj sushi zjeść może w zasadzie każdy. Jak jednak rozpoznać, że potrawa ta została przygotowana w odpowiedni sposób? Jak znaleźć najlepsze sushi w Warszawie?

Jakość wykorzystanych składników

Podstawą w przypadku sushi są świeże, wysokiej jakości produkty. Jest to o tyle istotne, że wykorzystywane są one przede wszystkim w formie surowej. Jeśli składniki są świeże, potrawa jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa oraz bezpieczna. Z tego powodu dobrej jakości sushi nie jest przygotowywane z produktów marketowych. Nigdy bowiem nie wiadomo, jak długo owoce i warzywa się tam znajdują. Podobnie jest oczywiście w przypadku ryb czy owoców morza.

Bardzo szybko jakość sushi sprawdzić można po jego zapachu. Świeże ryby w zasadzie nie mają praktycznie żadnego zapachu, a pachną dopiero te nieświeże. Z kolei sam miąższ ryby powinien być błyszczący, półprzezroczysty. Ryba, która jest oślizgła może być niestety nieświeża. Dodatkowo nie może ona posiadać wielu ciemnych plam. Zasada ta nie obowiązuje jedynie w przypadku tuńczyka, który często jest poddawany działaniu tlenku węgla w celu nadania mu różowego koloru.

Jak rozpoznać dobre sushi?

Sposób podania sushi

Najlepsze sushi w Warszawie to takie, które jest w odpowiedni sposób podane. Znaczenie mają dodatki serwowane do tej potrawy. Podstawa to oczywiście sos sojowy, który powinien być sosem japońskim, a nie chińskim. Ten drugi nadaje się raczej do dań typu stir-fry. Stałym elementem każdego sushi jest ponadto marynowany imbir (gari). Spożywa się go pomiędzy kolejnymi kawałkami sushi w celu neutralizacji smaku pozostałego w ustach. Nieodłączną przyprawą w tym przypadku jest także chrzan wasabi o dość dużej ostrości.

Do przygotowywania sushi wykorzystuje się kleisty ryż, który posiada bardzo dużą ilość skrobi. Co ciekawe, warunek ten spełnia ryż z okrągłymi ziarnami. Po ugotowaniu jest on doprawiany octem ryżowym.

Czy sushi jest zdrowe?

Nie bez powodu kuchnia japońska uznawana jest za jedną z najzdrowszych na świecie. To kuchnia lekkostrawna, niskokaloryczna i pełna w substancje odżywcze, a przy tym jest bardzo smaczna. Sushi spełnia wszystkie powyższe wymagania, pod warunkiemm, że do przygotowania potrawy wykorzystano wysokiej jakości składniki.

Sushi jest jedną z podstawowych poraw kuchni japońskiej. Jest to połączenie ryżu, warzyw i surowych ryb. To danie bogate w wiele cennych substancji odżywczych. Ryż będący podstawą potrawy stanowi źródło węglowodanów złożonych o dużej zawartości białka, ale niskiej zawartości tłuszczów. Ponadto zawiera witaminy z grupy B oraz składniki mineralne. Ryby z kolei dostarczają do organizmu sole mineralne, białka czy węglowodany, a także witaminy A, B, C, D i E. Sushi jest bardzo zdrowe, ale pod warunkiem, że jest świeże i przygotowane w odpowiedni sposób.

Artykuł przygotowany przy współpracy z Oto-Sushi.pl - najlepsze sushi w Warszawie.