Zdrowe odżywianie
Warto wiedzieć, że zdrowe odżywianie ma duży wpływ na samopoczucie i ilość posiadanej energii. Obecnie dobre odżywianie jest ważniejsze niż kiedykolwiek. Wszelkie choroby serca, rak, udar, czy też cukrzyca są związane z tym, co spożywamy. Niektórym osobom zdrowe odżywianie kojarzy się z wydawaniem dużej sumy pieniędzy, ale są to tylko niewłaściwe spekulacje. Szczupła sylwetka, sprawność, piękna cera, włosy, zęby, a także młody wygląd skóry oraz jędrne ciałko jest zasługą tylko i wyłącznie prawidłowego i zdrowego ożywiania, +a nie spożywania słodyczy i fast foodów.
W trakcie diety na co warto poświęcić więcej pieniędzy?
· - jajka, najlepsze z prawdziwego zdarzenia i znanego pochodzenia
· - ekologiczne mięso (kurczak zagrodowy, wątróbka, mięso wołowe, wieprzowe, dziczyzna)
· - nierafinowane tłuszcze roślinne (np. olej kokosowy, czy oliwa z pierwszego tłoczenia)
· - warzywa i owoce (każde warzywa bez względu na swoje pochodzenie są wartościowe dla naszego organizmu)
Oszczędzanie: porady:
1. Planowanie posiłków, aby nie marnować jedzenia.
2. Postaw na warzywa kapustne, ponieważ jest tania i bardzo zdrowa, a zarazem świetnie komponuje się jako dodatek do dań mięsnych, czy też rybnych.
3. Warzywa korzeniowe, takie jak burak, marchew, seler oraz pietruszka – doskonałe źródło energii.
4. Dynia w formie upieczonej lub jako zupa krem – tania i wielofunkcyjna opcja
5. Cukinia jest niskokaloryczna i lekkostrawna, zawiera sporo witamin i minerałów
6. Orzechy warto zastąpić tańsza opcją w postaci wiórek kokosowych, które są źródłem tłuszczy i błonnika
7. Warto masło orzechowe warto zamienić na tłuszcz kokosowy
8. Warto przygotować samodzielnie mleko kokosowe (tańsza wersja niż te gotowe puszkowe w sklepie)
9. Gotuj bulion na kościach, wolno gotujące mogą dostarczyć bardzo cennych dla zdrowia minerałów, aminokwasów oraz kolagenu.
10. Należy pamiętać, że nie trzeba w trakcie diety korzystać tylko z piersi kurczaka, dobrą opcją jest wątróbka, ponieważ jest źródłem witamin potrzebnych dla prawidłowego funkcjonowania
11. Postaw na kasze gryczaną (źródło aminokwasów i magnezu)
12. Dojrzałe banany, są najlepiej przyswajalne w organizmie
13. Pieczone oraz gotowane ziemniaki – stanowią uzupełnienie diety
14. Korzystaj z sezonowych owoców
15. Używaj masła klarownego do smażenia
16. Myśl przyszłościowo i długodystansowo
17. Zrezygnuj z picia mocnej kawy
18. Przygotowuj jedzenie na dwa dni do przodu
19. Postaw na jagody Goji
20. W zupełności zrezygnuj z jedzenia na mieście