Zdrowe odżywianie

Warto wiedzieć, że zdrowe odżywianie ma duży wpływ na samopoczucie i ilość posiadanej energii. Obecnie dobre odżywianie jest ważniejsze niż kiedykolwiek. Wszelkie choroby serca, rak, udar, czy też cukrzyca są związane z tym, co spożywamy. Niektórym osobom zdrowe odżywianie kojarzy się z wydawaniem dużej sumy pieniędzy, ale są to tylko niewłaściwe spekulacje. Szczupła sylwetka, sprawność, piękna cera, włosy, zęby, a także młody wygląd skóry oraz jędrne ciałko jest zasługą tylko i wyłącznie prawidłowego i zdrowego ożywiania, +a nie spożywania słodyczy i fast foodów.

W trakcie diety na co warto poświęcić więcej pieniędzy?

·         - jajka, najlepsze z prawdziwego zdarzenia i znanego pochodzenia

·         - ekologiczne mięso (kurczak zagrodowy, wątróbka, mięso wołowe, wieprzowe, dziczyzna)

·         - nierafinowane tłuszcze roślinne (np. olej kokosowy, czy oliwa z pierwszego tłoczenia)

·         - warzywa i owoce (każde warzywa bez względu na swoje pochodzenie są wartościowe dla naszego organizmu)

Zdrowe odżywianie

Oszczędzanie: porady:

1.       Planowanie posiłków, aby nie marnować jedzenia.

2.       Postaw na warzywa kapustne, ponieważ jest tania i bardzo zdrowa, a zarazem świetnie komponuje się jako dodatek do dań mięsnych, czy też rybnych.

3.       Warzywa korzeniowe, takie jak burak, marchew, seler oraz pietruszka – doskonałe źródło energii.

4.       Dynia w formie upieczonej lub jako zupa krem – tania i wielofunkcyjna opcja

5.       Cukinia jest niskokaloryczna i lekkostrawna, zawiera sporo witamin i minerałów

6.       Orzechy warto zastąpić tańsza opcją w postaci wiórek kokosowych, które są źródłem tłuszczy i błonnika

7.       Warto masło orzechowe warto zamienić na tłuszcz kokosowy

8.       Warto przygotować samodzielnie mleko kokosowe (tańsza wersja niż te gotowe puszkowe w sklepie)

9.       Gotuj bulion na kościach, wolno gotujące mogą dostarczyć bardzo cennych dla zdrowia minerałów, aminokwasów oraz kolagenu.

10.   Należy pamiętać, że nie trzeba w trakcie diety korzystać tylko z piersi kurczaka, dobrą opcją jest wątróbka, ponieważ jest źródłem witamin potrzebnych dla prawidłowego funkcjonowania

11.   Postaw na kasze gryczaną (źródło aminokwasów i magnezu)

12.   Dojrzałe banany, są najlepiej przyswajalne w organizmie

13.   Pieczone oraz gotowane ziemniaki – stanowią uzupełnienie diety

14.   Korzystaj z sezonowych owoców

15.   Używaj masła klarownego do smażenia

16.   Myśl przyszłościowo i długodystansowo

17.   Zrezygnuj z picia mocnej kawy

18.   Przygotowuj jedzenie na dwa dni do przodu

19.   Postaw na jagody Goji

20.   W zupełności zrezygnuj z jedzenia na mieście